Korte impressie van de Nacht van Electra 2015 - wat een mooie Nacht was het...
Met dank aan de weergoden en alle mensen die in het holst van hun zondagnacht naar het Lauwersmeergebied zijn gekomen ondanks de sombere voorspellingen!

Filmbeelden: Ingrid Oyevaar, Sarah Stiles. Foto's: Annelies van der Vegt, Jacques Sambrink. Sarah Stiles. Montage Sarah Stiles

Nacht van Electra 2015. Maansverduistering, Nationaal Park Lauwersmeer
De Nacht van Electra 2015 was spannender dan ooit! Terwijl de weersvoorspellingen de hele dag sombere berichten over het weer in het noorden van het land verspreidden scheen de maan uiteindelijk onbelemmerd op het publiek van de Nacht van Electra.

Zo'n 350 mensen kwamen en gingen - sommigen arriveerden al vroeg en luisterden naar Govert Schilling's maantoelichting en de aanroeping van de sterren door hoornist Laurens Otto, anderen kwamen pas later en zagen de maan langzaam van vorm veranderen. Toen de verduistering net op het hoogtepunt was schoof een dikke wolk voor de maan en werd de onwaarschijnlijk lichtende sterrenhemel zichtbaar - het publiek reageerde met gejoel en de oooooh's en aaaaaah's waren niet van de lucht! Na een half uur verscheen de maan weer vanachter de wolken en liet zich in de laatste fase toch regelmatig zien. De stemming was opperbest en het publiek genoot zichtbaar van het gehele spektakel.

In de filmyurt kon de hele nacht relaxed naar maan films gekeken worden en in de streepjestent zaten mensen gezellig bij het vuur. Boswachter Jaap Kloosterhuis voerde wandelaars door het nachtelijke Lauwersmeergebied en nodigde ze uit de stilte van het bos te ervaren. Buiten aan het water stonden slaapdoosjes en kleine tentjes waar gretig gebruik van werd gemaakt. Sytze Greidanus en Famke Holter van De Oude Sluis in Zoutkamp verzorgden de inwendige mens en 's morgens stonden de koffie van Marc en croissantjes van Bakker Peters klaar voor de die-hards die de hele nacht hadden doorgebracht op het terrein.

Dank aan alle medewerkers, vrijwilligers en publiek - en uiteraard aan allen die ons het vertrouwen hebben gegeven om deze Nacht van Electra weer mogelijk te maken!