NachtvElectramaanMaansverduistering 2015
De zesde editie van het éénnachtsfestival De Nacht van Electra stond in 2015 geheel in het teken van de totale maansverduistering die plaats vond in de nacht van 27 op 28 september 2015. Het Nationaal Park Lauwersmeer in het Waddengebied op de grens van Friesland en Groningen is een van de weinige gebieden in Nederland waar de hemel 's nachts nog echt donker is, en als zodanig in de running voor het internationale predicaat Dark Sky Park.

Supermaan
Midden in het Lauwersmeergebied, waar de lichtvervuiling minimaal is en de stilte voelbaar, was de verduistering van de volle maan optimaal te beleven zijn. Het effect werd versterkt door de relatieve nabijheid van de maan tot de aarde - er was die nacht sprake van een zogeheten 'Supermaan'. De volgende totale maansverduistering die in Europa zichtbaar zal zijn vindt pas plaats in 2029!
 

Zondag 27 september vanaf middernacht
De maan speelde in deze editie de hoofdrol. De Nacht van Electra zorgde voor een prachtige locatie, beschutting en warmte. De locatie bood zowel een open plek in het bos als vergezichten aan het water. tentanvelang2jpgEr waren vuurplaatsen waar gebarbecued kon worden en er waren tenten met houtkachel. Aan de waterkant was een halve-maanvormig strand waar bezoekers de verduistering optimaal konden volgen. Gedurende de nacht waren in de lounge-yurt doorlopend buitengewone films te zien over de pogingen uit de afgelopen eeuwen van mens en dier om naar de maan te reizen.

 

LaurensOttoAanroeping van de sterren
De verduistering vond plaats tussen 2.11 en 7.24.  Aan het begin van de verduistering om 2.11 werd deze bijzondere gebeurtenis ingeluid met een aanroeping van de sterren: Olivier Messiaen's door de Grand Canyon geïnspireerde ode aan de sterren Appel Interstellaire, live gespeeld, door hoornist Laurens Otto (o.a. werkzaam bij Radio Filharmonisch Orkest, LUDWIG).

Govert Schilling, bekend van o.a. Pauw en Witteman en RTL Late Night, vertelde voorafgaande aan de verduistering over de maansverduistering en wat de bezoekers te wachten stond.

Hapjes & Wijn
koffiekarelectraSytze Greidanus en Famke Holster voudesluisbbqan het nog recent geopende, maar nu al geliefde restaurant De Oude Sluis in Zoutkamp, zorgden voor smakelijke hapjes en wijn, en Mark de Koffieman stod met zijn koffiekar garant voor een stevige espresso om de hele nacht wakker te blijven.

 


Films & Telescopen
De hele nacht door waren er films te zien in de lounge yurt (zie hieronder) die verhalen over alle min of meer geslaagde pogingen van mens en telescopespeoplejameskirbydier om naar de maan te reizen..

Hoe meer telescopen en verrekijkers hoe meer vreugd, het publiek bracht ook graag eigen apparatuur mee.

 

KarTent
kartentthumbDe Nacht van Electra had een aantal
KarTenten op het terrein staan - dit zijn kleine kartonnen tenten waar maximaal twee personen in kunnen verpozen. Ook was het toegestaan om eigen kleine tentjes mee te brengen om af en toe een uiltje te knappen. Wel was daarbij het voorbehoud dat deze binnen 30 seconden op te bouwen. Voor 'echte' tenten en kampeerauto's was plek op de camping van Lauwersoog, 300 meter verderop.

 


Animatie van de totale maansverduistering van 27/28 september 2015.

Met dank aan hemel.waarnemen.com

 

De Nacht van Electra 2015 wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente De Marne, Rabobank Noordenveld West Groningen, J.B. Scholtenfonds, Loket Leefbaarheid en Quick Wins Lauwersmeer van de Stuurgroep Lauwersmeer.

demarne0g logorabo2 provinviegr2 jbscholtenfondsjbscholtenfonds1